Любими цитати от „Повелител на сенките“

Какво друго, освен чувства, ни остава след като прочетем една книга?
Отговорът е - любимите ни цитати. Този път статията ми ще бъде на тема "Любими цитати" и книгата, от която ще ви покажа любимите си цитати, е наскоро излязлата "Повелител на сенките". Тя е написана от любимата ми авторка Касандра Клеър и е втора от поредицата "Тъмни съзаклятия". Освен да ни изненадва винаги с внезапни обрати в сюжета, Клеър е много добра в подреждането и подбирането на думите си и по този начин се е докоснала до сърцата на много от нас - нейните фенове.

А ако все още не сте прочели ревюто ми на тази книга, можете да го направите от ТУК.

Предлагам направо да ви покажа любимите си цитати от книгата:

"В историите има истина - рече Артър - (...) Литературата е истина, дори да не е факт. Ако вярваш единствено във фактите и забравиш историите, мозъкът ти ще живее, ала сърцето ти ще умре."

Този цитат ми харесва, защото много се доближава до причината, поради която всички ние четем. А именно, за да избягаме за момент на място, където всичко е по-добро. Четем, защото искаме да освободим мозъка си за момент и да си починем от натовареното ежедневие. Четенето ни е хоби. Нали така?

"Светът на нефилимите* се състои от родове, всеки от които си има име, което им е много скъпо. Всеки род притежава история, която предава от поколение на поколение. През целия си живот носим славата и товара на името си, доброто и лошото, което предшествениците ни са извършили. Опитваме се да бъдем достойни за името си, така че онези, които дойдат след нас, да носят по-лек товар."

" Раната е мястото, през което Светлината прониква в теб."

Това са думите, с които авторката пише обръщението си в началото на книгата, а после ги използва и в историята. Според мен са красиви и много верни. Затова и този цитат се нареди до любимците ми.

" -Ема, всеки се бои от нещо.- (...) - Боим се за нещата, защото ги ценим. Боим се да не изгубим хората, които обичаме. Боим се от смъртта, защото ценим живота. Недей да мечтаеш да не се боиш от нищо. Защото това би означавало, че не изпитваш нищичко."

Това бяха цитатите, които най-много ми харесаха от "Повелител на сенките". Подбрах ги, така че да нямат много общо със сюжета на книгата, така че да е лесно да вникнеш в смисъла им, ако не си я чел. Надявам се и на вас да ви допаднат и ми е интересно кой е вашият любим цитат от книга? Независимо коя е тя.

* нефилими е дума, която описва хората с ангелска кръв (ловците на сенки) в книгите на Касандра Клеър.

Published by

Казвам се Йоана Борисова и съм създателката на книжния блог The Book Pub. Създадох блога в началото на 2017-та година и от тогава не спирам да пиша за любимите си книги. Много се надявам да са ви интересни статиите ми, a ревютата да ви помагат в избора на следващата книга!

Вашият коментар