Животът е пътешествие

Напоследък в живота ми се случват доста промени и забелязах как осъждането се е превърнало в един досаден навик. Да съдиш в повечето случаи се приема като да слагаш етикет на другите, в зависимост от собствените си възгледи и разбирания. Този път обаче няма да говоря за това, а за нещо друго, което според мен също е вид осъждане.

Искам да насоча вниманието ви към моментите, когато се намирате в дадена ситуация и я определяте като добра или лоша. През живота си съм имала много такива моменти - даден проблем ми се е струвал катастрофален, ядосвала съм се, измъчвала съм се. А поглеждайки сега назад към същия този проблем, виждам, че е трябвало това да се случи, че е имало причина, може би е било урок.

Затова в последно време се опитвам да не слагам етикет на събитията в живота ми. Не казвам да не се радваме на успехите си, а просто да не се самозабравяме или отчайваме, да не изпадаме в крайности.

И за да разберете най-точно какво имам предвид, споделям една притча с приказното заглавие “Белият кон”:

В едно село живеел много беден старец, но даже кралете му завиждали, защото имал прекрасен бял кон. Кралете му предлагали невиждани суми за коня, но старецът винаги казвал, че конят за него не е кон, а личност и не може да го продаде…Веднъж, старецът видял, че конят го няма и всички жители на селото му казали :
– Ти си един нещастен глупак, ние винаги сме знаели, че конят ще избяга в един момент. Да беше го продал, сега щеше да имаш купища пари.
– Не отивайте толкова далеч – отговорил старецът – просто кажете, че конят го няма на мястото му. Това е фактът. Дали това е нещастие или благословия, това вече е разсъждение. А кой знае какво ще последва ?
Хората се смеели на стареца, те знаели, че той не е съвсем с ума си.
Но след 15 дни, конят се върнал и довел със себе си още 10 също толкова красиви коня.
– Старецът беше прав – започнали да говорят хората, това наистина не е било нещастие, а благословия.
– Не отивайте толкова далеч – пак отговорил старецът – фактът е, че конят се върна и доведе още 10 коня със себе си. Кой знае дали това е благословия или нещастие. Това е просто фрагмент. Вие прочетохте само една дума в изречението, как може по нея да съдите за цялата книга?!
Този път, хората не обсъждали, но в себе си решили, че старецът не е прав- 11 прекрасни коня, нима това не е благодат!
След една седмица, синът на стареца, който започнал да обяздва конете, паднал и си счупил и двата крака. Хората отново започнали да говорят :
– Прав беше старецът. Това не е благословия, а нещастие.
– Вие сте пълни с разсъждения. От къде знаете, това благословия ли е или нещастие? Кажете просто, че синът ми си счупи краката. Това са фактите. Кой знае, дали това е благословия или нещастие? Животът ни се дава на парченца, повече не ни е дадено да знаем.
След няколко седмици, страната започнала война и всички момчета от селото били взети войници. Цялото село плачело, защото знаело, че повечето от тях никога няма да се върнат. Синът на стареца, обаче , останал при баща си, защото бил инвалид. Хората отново отишли при бащата и казали:
– Ти пак беше прав, старче. Твоят син със сигурност ще остане жив, а за нашите – не знаем. Твоето е благословия.
Старецът отвърнал :
– Вие продължавате да съдите. Факт е само, че моя син си е останал в къщи. Само абсолютът знае, дали това е благословия или нещастие…

Докато съдите, вие не растете и не се развивате. Разсъждението означава застинало състояние на ума. Умът обича да разсъждава, защото развитието е рисковано и неуютно. В действителност, пътешествието никога не свършва; завършва една част от пътешествието и започва друга. Животът е просто един безкраен път …

Published by

Йоана Вълчева е български писател, автор на романтични трилъри. Нейни романи са "Съвест" (2016г.), "Пегол" (2017г.) и "Пратеник на Полумесеца" (2020г.).

Вашият коментар