Изкуството на четенето

Лесно е да запълниш времето си с Twitter, Tumblr и Facebook, проверяване на електронната поща и преглеждане на новинарските заглавия. Но рано или късно ти започваш да копнееш за удоволствието от една хубава книга.

Интернет изисква от нас да кликаме всяка минута от сайт на сайт. В ерата на интернет всеки може да бъде добър читател. Но да четеш по-добре означава да четеш по-бавно. Мрежата ни кара да „консумираме“ думи на малки, лесни хапки, стрелвайки се от една страница на друга. Докато бавното четене изисква време и практика.

Когато четеш запази чувството си за хумор, но го комбинирай с амбицията да изживееш книгата толкова дълбоко, колкото можеш. Приготви себе си за сериозните наслади, които четенето може да предложи: незабравимите хора и светове, на които не можеш да попаднеш никъде другаде.

Тук ще ви предложа някои правила, които биха ви помогнали да четете по-бавно. Ако се наслаждавате на книгите, но имате усещането, че трябва да има повече, какво да се види, да се каже за онова, което сте прочели, тези правила са за вас.

БЪДИ ТЪРПЕЛИВ

Трябва да сме търпеливи с цел да позволим на себе си да слушаме дадена книга, да бъдем отворени към нея и да дадем време на себе си да разберем нещата. Да четем внимателно означава да търсим какво е малкото и значимото в книгата: детайлите.

ЗАДАВАЙ ПРАВИЛНИТЕ ВЪПРОСИ

Когато четеш книга, мисли за себе си като за детектив, който търси улики. Най-добрите въпроси, които можеш да зададеш са: каква е връзката между началото и края?, кои са най-значимите моменти?

ИДЕНТИФИЦИРАЙ ГЛАСА

Можем да разгледаме два аспекта: смисълът, който носи този глас, усещането (Как авторът на книгата говори на читателя? Респектиращо, тайнствено?) и как ние чуваме този глас в главата си (Всеки добър читател чува в съзнанието си разказвача, както и отделните герои по различен начин. Те са наистина живи, реални, имат различаващи се тембър, интонация.)

УСЕТИ СТИЛА

Всеки автор има свой собствен стил. Самата аз, когато започнах да пиша, си мислех, че мога да пиша по различен начин и в различен жанр, стига да поискам. Там е работата, че не искам. Има само един начин на писане, по който писателят се забавлява, докато върши работата си – именно този начин става неговият стил.

ПРОСЛЕДИ КЛЮЧОВИТЕ ДУМИ

Ключовите думи ти помагат да проследиш основното в книгата. Това е като да опишеш четивото с една или две думи: любов, амбиция, предателство, героизъм и т.н.

ОТКРИЙ ОСНОВНАТА ИДЕЯ НА АВТОРА

Това е правилото с най-голямо предизвикателство. Как да постигнем това, за което говоря – представи си, че някой твой приятел те пита: „Какво иска да ти каже книгата, която четеш?“ и се опитвай да отговориш, колкото можеш по-пълно и задълбочено.

БЪДИ ПОДОЗРИТЕЛЕН

Много често, още от самото начало бързо решаваме кой герой ни харесва, кой не, кой е добър и кой лош. Всеки добър автор цели точно това – да осуети собственото ти мнение, да те обърка, да скрие от теб, дори да те излъже. Колкото по-подозрителен си, толкова по-близо до истината ще се окажеш.

НАМЕРИ ДРУГА КНИГА

Всяка заслужаваща си книга предполага свой собствен, неповторим свят и подбужда към доживотен спор с други книги. Омировата „Илиада“ прославя героите на бойното поле, докато „Война и мир“ на Толстой дава по-мрачна картина за тях. Сравнявайки един велик автор с друг ще разшири представите ти и ще увеличи удоволствието от четенето.

И още няколко предложения за по-нахъсаните от вас:

ПИШИ

Можеш да напишеш впечатленията и идеите си в тетрадка, дори да се опиташ да проведеш въображаем разговор с автора, да му кажеш какво ти харесва и какво не в книгата му. Дори можеш да му се скараш за някои събития. В това правило няма правила.

ИЗСЛЕДВАЙ РАЗЛИЧНИ ПЪТЕКИ

Представи си как авторът можеше да завърши работата си по различен начин или да промени решаващ момент в сюжета.

Published by

Йоана Вълчева е български писател, автор на романтични трилъри. Нейни романи са "Съвест" (2016г.), "Пегол" (2017г.) и "Пратеник на Полумесеца" (2020г.).

Вашият коментар