Какво е музата?

Какво е музата всъщност?

Не сме ли се чудели това всички ние? Не са ли се занимавали с този въпрос и хората, които ни предшестват?

През вековете музата е описвана и обяснявана от стотици писатели, мислители, философи, опитвайки се да й придадат една истинска, материална форма. Често тя е представена като вдъхновение, като вълшебница с обаятелен лик, която ни шепне изкусително и ни поглъща в своя свят, за да го предадем ние на света като картина, текст, скулптура. Дори в митологията музата присъства като полубожество, което си играе с човешките души.

Така за нас това вдъхновение, тази муза става далечна, нереална, измислица. Днес никой не вярва в нея и сигурна съм ще се съгласите с това мое твърдение.

Но дали тези определения и описания, дадени й до днес, не са грешни?

И дали всъщност вашата муза не е доста по-близо, отколкото си мислите?

Готови ли сте да я откриете?

За да го направите, просто се запитайте:
„Кой е този, който вярва в мен и в онова, което правя, независимо дали всъщност ще постигна нещо, дали ще успея?” (Например: Кой е този, който вярва в мен и в творчеството ми, без значение дали ще публикувам бестселър или някога изобщо ще публикувам каквото и да било?)
Кой е този, който се радва за теб, независимо дали печелиш или губиш? И особено, когато губиш.

Говоря за онзи човек във вашия живот, който е винаги до вас, готов да предложи подкрепата, от която се нуждаете, когато и да се нуждаете от нея. Независимо дали е пет през нощта, дали ще ви утешава, окуражава, вдъхновява. Той е онзи, който ви напомня колко много страст, труд и саможертви сте отдали на своята работа, колко сте се борили за мечтата си.

Кой е музата?

Може да бъде учител, треньор, съпруг или съпруга, родител, брат или сестра, най-добър приятел, дори домашен любимец. И най-хубавото е, че музата може да не е само един човек.

Сигурна съм, че докато четете това, точно в този момент, осъзнавате кой всъщност е вашата муза. Какво ще кажете да отделите мъничко време днес и да го уведомите, да му напомните колко важен и специален е за вас. Позволете на този човек да знае какво ви е дал и какво продължава да ви дава.
И ако желаете, можете да споделите с нас, в коментар, коя е вашата муза.

Published by

Йоана Вълчева е български писател, автор на романтични трилъри. Нейни романи са "Съвест" (2016г.), "Пегол" (2017г.) и "Пратеник на Полумесеца" (2020г.).

Comments · 1

Вашият коментар