Формулата на успеха

„Човекът, който мести планината, започва с малкия камък.“

Въпреки различията си в уменията, качествата, характера и областите, където са се реализирали, успелите хора имат общи неща помежду си. Дали това е формулата за успех? Едва ли. Но е една добра формула като за начало.

Осем неща, които са общи за успешните хора.

1. ТЕ СА ЗАЕТИ.

„Упорит труд, насочен от големи способности, никога не отива напразно.“

С. Джонсън

Повечето хора смятат, че успехът е дестинация, където човек се радва на легло от рози, горещи плажове и хубаво вино. Разбира се, че тези „глезотии” са едната страна на монетата, но зад успеха се крият часове ТРУД, ТРУД и ТРУД. Независимо колко си талантлив, какви качества и образование имаш, за да постигнеш целите си, се налага да проявиш дисциплина, упоритост и голямо количество усилия. Разликата е, че успешният човек знае причината, заради която полага тези усилия, тя е нещо като пътеводна звезда и въпреки че понякога предпочита просто да погледа телевизия, той ще избере да се труди, за да следва избрания път.

2. ТЕ КАЗВАТ "НЕ".

Живеем във век, когато е пълно с неограничени възможности. Времето ни обаче е ограничено и няма как да опитаме всички тях. Затова се налага да направим избор, на някои да кажем „Да”, а на други „Не”. Как да изберем? Въпрос на приоритети. Става още по-сложно, когато си постигнал успех, защото ставаш търсен. Няма как да помогнеш на всеки, който поиска помощ, няма как да партнираш във всички предложени ти проекти. Трябва да се фокусираш върху най-важното за теб.

3. ТЕ ЗНАЯТ КОИ СА.

„Няма по-голяма свобода от тази, да бъдеш себе си.“

Това означава да знаеш кой си, какво си и в какво си добър. Също така да познаваш слабостите си и да ги приемаш. Когато си наясно с личността си, ти си в мир със себе си, сигурен и уверен си. Само тогава си способен да отстояваш принципите и идеалите, мечтите и собствения си път. Вглеждайки се в живота на успешните хора ще видим, че те също са имали хора около себе си, които са се опитвали да променят курса на пътуването им, да ги откажат и т.н. Но познаването на самия себе си им е давало сили да преодолеят препятствията и да продължат напред.

4. ТЕ ИЗГРАЖДАТ МРЕЖИ.

Става въпрос за това да привлечеш хора около себе си, да привлечеш поддръжници. Такива, които да се интересуват от теб, които да те следват и за които да си важен. С други думи да привлечеш вниманието на тълпата, но по правилния начин – добавяйки стойност. Успешните хора изграждат мрежи от поддръжници, давайки на другите, помагайки им да бъдат по-добри, да се усъвършенстват. Те дават стойност.

5. ТЕ ИМАТ НЕВЕРОЯТЕН КЪСМЕТ.

Всеки от вас ще се съгласи, че успелите са големи късметлии. Нещата така са им се подредили, че сега са на върха.
Ако можеше и ние да имаме такъв късмет…еххх…..(въздишки)
Късметът не е магия. Той се създава от нас.
Късметът ни спохожда, когато не изпускаме възможностите, които животът ни предлага.

6. ТЕ СА УПОРИТИ.

Разглеждам упоритостта на успелите хора в два аспекта. Първият е свързан с разгледаната в статията първа точка – те се трудят и за да не спрат да го правят, просто упорстват. Вторият аспект е свързан с провалите, отказите. Успелите хора не са се предали, въпреки че идеите им са смятани за налудничави и невъзможни, въпреки трудностите, грешките, хората, които са им обръщали гръб или дори са им подлагали крак.

7. ТЕ СА ПРАВИЛИ НЕВЕРОЯТНИ ГРЕШКИ.

„Твоят най-добър учител е твоята последна грешка.“

Не се учудвайте, защото всички велики хора, крачили на тази земя, някога са били обикновени НАЧИНАЕЩИ. Гениалният професионалист някога е бил аматьор. И като едни начинаещи и аматьори те са допуснали наистина големи грешки по пътя към успеха. Онова, което ги отличава от останалите е, че те са използвали грешките като учители, вземали са си поука и са опитвали пак, докато не го направят по-добре. Защото всеки провал е едно стъпало към победата.

8. ТЕ СА ОТКРИЛИ СВОИТЕ МЕНТОРИ.

Не можеш да се справиш сам с всичко. За да успееш са ти нужни хора – такива, които ще са минали по твоя път и ще ти дадат съвети, такива, които ще те научат на нещо, такива, които ще те мотивират и такива, които ще предоставят услугите си. По пътя към мечтите си имаш нужда от всеки един от тях. Затова никога не се притеснявай да търсиш помощ, да молиш – рано или късно нужните хора ще се появят.

Published by

Йоана Вълчева е български писател, автор на романтични трилъри. Нейни романи са "Съвест" (2016г.), "Пегол" (2017г.) и "Пратеник на Полумесеца" (2020г.).

Вашият коментар