14 неща, които само читателите ще разберат.

Растейки, открих, че книгите са центърът на моя живот. Може би нямаше да постигна толкова много, ако не бях така ненаситна към четенето. Книгите допринесоха за израстването ми като личност и въпреки годините, в които нито за миг не спирам да чета, все още, щом видя книга, чувствам един приятен гъдел от предвкусващото удоволствие. В тази статия ще намерите четиринадесет неща, които само читателите като мен биха разбрали истински.

1. Те разбират самотата.

Четенето на книга изисква известна степен на усамотение, далеч от отвличането на внимание и прекъсванията. И за тях тази самота е дори вълнуваща.

2. Те разбират уникалността на книгата.

Читателите осъзнават, че да гледаш филма-адаптация на книгата, никога не може да се сравни с четенето на оригинала. Те ще предпочетат да го прочетат и да предизвикват въображението си, отколкото да бъдат погълнати от нечие чуждо възприятие за историята.

3. Те разбират значимостта на хартиеното издание.

Знаете, че съм привърженичка на електронните формати, но въпреки това както всеки читател се захласвам по мириса на хартия, който добавя допълнително удоволствие към четенето.

4. Те знаят, че чрез книгите могат да се създават връзки.

Точно така. Връзки с герои, места и дори с автора. Четенето е като изследването на нови места и времена. Четенето е освобождаване от самите нас.

5. Те разбират емоциите, които носи добрата книга.

Понякога прочиташ някой роман и се чувстваш толкова част от него, че можеш да плачеш, да се смееш и гневиш.

6. Те знаят, че добрата книга може да означава още една безсънна нощ.

Читателите не желаят да бъдат прекъсвани, а романът може да се окаже толкова завладяващ, че да не искат да заспят. Добрата книга означава нуждата да я довършиш и да разбереш какво се случва накрая, възможно най-скоро.

7. Те разбират истинската стойност на книгата.

Това може да означава значителна жертва от банковата им сметка или да вървят десет километра, за да си вземат книга от местната библиотека. Читателите знаят важността на книгите за тяхното интелектуално израстване и са готови да платят цената.

8. Те знаят, че могат да изградят истинско приятелство само с други читатели.

Приятелството означава да „копаеш” дълбоко в интелектуалното богатство на другия. А то няма как да е голямо, ако човек не се докосва до книгите. Затова читателите свързват създаването на приятелство с обсъждането на любими автори, с размяната на книги и завладяването от един и същи въображаем персонаж.

9. Те предпочитат книгите пред хората.

Читателите знаят, че книгите могат да бъдат полезна терапия в трудните моменти и могат да бъдат по-добър източник на комфорт, отколкото утешителните думи, изречени от друг човек.

10. Те разбират, че перфектната ваканция се прекарва с книга.

За читателите четенето е перфектната почивка, перфектното преживяване. А и книгата има способността да те пренесе на далечни места и отминали времена.

11. Те разбират, че започването на книга може да бъде трудно…

Да започнеш четенето на нова книга означава много очаквания, ентусиазъм и желания. Веднъж започнал една книга, ти става все по трудно да спреш и да я оставиш, дори за минута.

12. …а завършването още по-трудно.

Докато започването може да е пълно с много очаквания, то краят може да бъде изпълнен с разочарование и изтощение. Но дори и при перфектен финал, читателят чувства прочитането на книга като загуба, защото са го изтръгнали от прекрасния свят на въображението му.

13. Те никога нямат любима книга.

Хората, които обичат четенето, са прочели толкова много прекрасни книги, че е трудно да преценят коя от тях им е фаворит.

Хората, които обичат четенето, са прочели толкова много прекрасни книги, че е трудно да преценят коя от тях им е фаворит.

14. Те разбират, че нито една друга активност не си заслужава толкова, колкото четенето.

Книгите отнемат по-голямата част от времето ти и това е,около което се върти целият ти свят. Другите дейности могат бързо да те отегчат, но фантазиите, в които попадаш, докато четеш, никога.

Published by

Йоана Вълчева е български писател, автор на романтични трилъри. Нейни романи са "Съвест" (2016г.), "Пегол" (2017г.) и "Пратеник на Полумесеца" (2020г.).

Comments · 1

Вашият коментар