4 човека, нужни ти като писател

Въпреки че писането е едностранен, творчески процес и от главно и основно значение е авторът, то е трудна работа. Работа, която не можеш да свършиш сам, особено ако искаш да изградиш кариера.

Затова ще се нуждаеш от хора, които да ти помагат и да те подкрепят по пътя. Тук ви запознавам с четиримата човека, които могат да направят живота ви като писател малко по-лесен.

1. Почитател/ Поддръжник

Няма нищо по-вдъхновяващо и зареждащо за мен от това, да получа комплимент за работата си. Прави ме щастлива да чуя от приятел или да прочета в емейл от абсолютно непознат думите: "Прочетох твоята книга/статия/разказ и наистина ми хареса!". Писателите всъщност поемат огромен риск, споделяйки произведенията си със света, защото често срещат насреща критики, отхвърляне и други неприятни възможности. Но когато някой просто ти каже, че харесва онова, което правиш, разбираш, че рискът си заслужава.

2. Редактор

От друга страна писането не може да води винаги до светлина и дъх на рози. Ако искаш да станеш по-добър, ще имаш нужда от човек, който учтиво, но честно да ти подскаже какво може да бъде преработено, променено. В крайна сметка две глави мислят по-добре от една. И е невероятно полезно да имаш такъв съветник, достатъчно отдаден, за да отделя от времето си, да прекарва часове в работа с теб, такъв, който да допада на теб и на който ти да допадаш достатъчно.

3. Мотиватор

Признайте си, всеки от нас е имал нужда от тях. Някои проекти са по-забавни от други. И когато се сблъскаме с трудност, нещата не вървят, често се отчайваме, поддаваме се на стреса и депресията. Тогава се появяват те - мотиваторите. Те са онези, които ти дават сила, подтикват те да продължиш, уверяват се, че няма да се откажеш от избрания път. Те са онези хора, за които ти, самият, би направил същото.

4. Ментор

И накрая всеки трябва да има ментор в живота си. Може да бъде някой, който познаваш или някой, на когото се възхищаваш, но най-важното е да е някой, който те вдъхновява да продължаваш да пишеш, да се упражняваш и усъвършенстваш. Бих добавила и някой, от когото да се учиш. Например любимите ти автори, блогъри и т.н.

Както казах в началото - приятно е да получаваш комплименти, но е хубаво и да даваш. Затова, отделете малко време и помислете кои са за вас тези четирима души и им благодарете за това, че са избрали да са част от живота ви.

Published by

Йоана Вълчева е български писател, автор на романтични трилъри. Нейни романи са "Съвест" (2016г.), "Пегол" (2017г.) и "Пратеник на Полумесеца" (2020г.).

Вашият коментар