6 навика на сериозните писатели

"Тайната на високата работоспособност и производителност се състои в навика всеки ден от утрото да се заемаш с главната работа." - Браян Трейси

1. Писане

За да бъдеш сериозен писател, трябва на първо място да пишеш. Може това да ви звучи очевидно, но съм срещала доста „бъдещи” автори, които всъщност само говорят, но не сядат и не се захващат с работата. На самата мен ми се е случвало със седмици да нямам нищо написано. Решението е да си създадеш навик да твориш редовно, например два часа събота сутрин или по петнайсет минути всеки ден. Възможностите са най-различни и вие ще решите коя от тях ви допада най-много. Среща се и друго извинение, което авторите често използват, за да не пишат – не се чувстват достатъчно готови или достатъчно добри да започнат. Повярвайте ми, никога няма да се почувствате. Затова просто започнете – по-добър се става с повече писане.

2. Фокус

Може би сте прочели първата точка от статията и сте си определили онези два часа в събота сутрин за писане. Но, тъкмо сядате пред компютъра, и решавате да погледнете набързо Facebook, виждате нещо интересно, последвате линка и докато се усетите тези два часа са минали в безцелно сърфиране. Е, приятели, писането не е лесна работа – затова, елиминирайте всичко, което може да ви разсейва. Да прекъснете временно интернет връзката или да работите в библиотека са само част от решенията.

3. Четене

Чрез четенето ще можете да забележите как другите автори съумяват да превърнат идеята, родила се в главата им, в роман. Проследявате техниките, които те използват, за да внушават емоции. Всъщност четенето за писателите е процес на учене. Ще видите кое работи и как, и кое „не става”, така че да го избягвате. Моят съвет е изучавайте най-добрите във вашия жанр, т.е. ако пишете трилъри, четете трилъри и т.н.

4. Учене

Вече казахме, че четенето е процес на учене за писателя. Но също така има стотици блогове, курсове, сайтове и книги с практически съвети как да подобрите писането си, да промотирате книгата си, да създадете аудитория. Просто трябва да ги потърсите и да отделите време за тях, а след това да ги приложите.

5. Редактиране

Известни са думите на Ърнест Хемингуей: „Първата чернова на всяко нещо е боклук.” Сериозният писател не просто написва нещо и казва „готово е”, той го редактира и то няколко пъти. И редактирането означава доста повече от просто преглеждане за грешки. То представлява премахване на някои части, добавяне на нови, пренаписване на трети. В повечето случаи, когато прочетете първия вариант на ръкописа си, ще се почувствате разочаровани. Бъдете спокойни, защото имам добра новина – всяка книга, която виждате по витрините на книжарниците, също първоначално е била една неособено добра чернова. Това важи и за най-добрите автори, просто никой няма да ви покаже техните първи ръкописи.

6. Професионализъм

Да вземаш на сериозно писането, означава да имаш професионално отношение към него. Това означава да цениш онова, което правиш и да го правиш колкото можеш по-добре. Тук се включва и поставянето на цели, срокове. Ако искаш да си професионалист, дръж се като такъв. Направи каквото е нужно, за да публикуваш книгата си. Грижи се за клиентите си, поставяй си сам високи стандарти. Дори и все още да не сте получили никакви пари от писането си, продължавайте да се държите професионално. Всички усилия ще ви се възвърнат след време.

Published by

Йоана Вълчева е български писател, автор на романтични трилъри. Нейни романи са "Съвест" (2016г.), "Пегол" (2017г.) и "Пратеник на Полумесеца" (2020г.).

Вашият коментар