Многобройна публика на срещите с писателката Йоана Вълчева

Моят път - стъпки от думи София

Пет години след последната си среща с читатели, писателката Йоана Вълчева зарадва своите фенове с литературното събитие „Моят път – стъпки от думи“ в София и Бургас.

На 20 ноември над 90 гости изпълниха артистичното пространство на Литературен клуб „Перото“ към НДК, за да се срещнат с авторката. Йоана Вълчева поведе присъстващите на едно вдъхновяващо пътуване назад във времето, разказвайки историята за написването и издаването на романите си. Младата писателка сподели за трудностите, които е срещнала, и вътрешната мотивация, която не ѝ е позволила да се откаже:

„Искрено вярвам, че основната причина днес да съм тук пред вас с три издадени книги и хиляди читатели, е това, че просто съм продължила, дори и когато ми е идвало да се откажа. Чувала съм много истории за ръкописи, които събират прах в някой шкаф, защото никой не е обърнал внимание на техните автори.“

Моят път - стъпки от думи София

Йоана Вълчева разказа и за един от най-трудните ѝ творчески моменти – когато първият ѝ редактор се отказва след няколко месеца съвместна работа:

„За мен това беше много тежък удар, защото за първи път се замислих дали да не захвърля мечтата си да издам своя роман. Започнах да се съмнявам дали изобщо ставам за писател и дали това, което съм написала, всъщност не е пълен боклук.“

В крайна сметка тя среща подкрепа от редакторката Кристина Бодурова, която работи и по трите романа на Вълчева. Самата авторка я определя като първата подадена за нея ръка в литературата и я покани на сцената с думите:

„Кристина беше моят спасителен пояс и съм изключително благодарна, че ми даде шанс. Най-хубавото при работата с нея е, че тя хвърля сърцето и душата си във всеки роман. Затова когато четете историите ми, знайте, че заслугата не е само моя като автор. За да достигнат до вас в този си вид, по тях работят много други хора, които често остават зад кулисите.“

Моят път - стъпки от думи София
Моят път - стъпки от думи София

На сцената излязоха и книжните влогъри Радослав и Стефани Тотеви, по-познати с името на канала им „Нека ти разкажа“. Те споделиха впечатленията си от творчеството на Вълчева и за радост на всички гости успяха да получат малко информация от нея във връзка със следващата книга, по която работи. В края на събитието всички присъстващи имаха възможност да вземат автограф от писателката и да се снимат с нея.

На 4 декември по повод празника на гр. Бургас (Никулден), Йоана Вълчева гостува в морския град, където домакини бяха Регионална библиотека „Пейо Яворов“. Събитието там също се радваше на интерес, като над 60 бургазлии изпълниха зала „Акад. Константин Петканов“, за да се срещнат с авторката. Акценти отново бяха трудностите, които е срещнала за издаването на своя първи роман, както и любопитни моменти от написването на другите си книги.

„За голяма част от героите в „Пратеник на полумесеца“ до последно не знаех каква съдба ги очаква. Един такъв пример е историята на Ем и Саиф. Това, което ме учуди в последствие, е, че вие като читатели толкова много обикнахте точно тези герои. Наистина не съм очаквала, че съдбата им така ще ви развълнува.“ – сподели Вълчева по време на срещата.

Моят път - стъпки от думи Бургас
Моят път - стъпки от думи Бургас

Published by

Йоана Вълчева е български писател, автор на романтични трилъри. Нейни романи са "Съвест" (2016г.), "Пегол" (2017г.) и "Пратеник на Полумесеца" (2020г.).