7 интересни факта, които научих от проучванията за книгите си

При създаването на трилъри и криминални романи се сблъскваш с хиляди подробности, които трябва да провериш и с които трябва да се запознаеш, за да бъде книгата ти достоверна и прецизна в детайлите.

Винаги съм казвала, че да пишеш САМО за това, което знаеш или което си преживял, е МИТ и така единствено можеш да ограничиш себе си като автор. Пред писателите има хиляди възможности, от които не трябва да се отказваме, когато става дума за сюжет, а сериозното проучване в дълбочина е задължително.

Така, докато самата аз правех тези проучвания при създаването на „Съвест“ и „Пегол“, научих десетки интересни неща, за които преди това не съм се замисляла.

Ето и някои факти, на които попаднах и които помня до ден днешен:

1. Глок 17 е най-употребяваният пистолет за охрана в света.

2. През Втората световна война генерал дьо Гол създава движението „Свободна Франция“, което става основната съпротива на нацисткия режим в страната.

3. Под улиците и сградите на София през различни периоди от историята (но най-много по времето на Тодор Живков) са прокопани тайни тунели, целящи да увеличат сигурността на управляващите. Тези тунели имат изходи на различни места из града и в момента се използват като свърталища на бездомници, наркомани, хора, издирвани от закона.

4. В ръководството на INTERPOL и по специално на позициите „президент“ и „генерален секретар“ се назначават личности, с дългогодишен опит и заслуги в полицията на съответното национално ниво. Както можете да предположите това е един мъжки свят, но все пак за цялата си история INTERPOL има президент-жена, заемаща поста в периода 2012-2016.

5. Armand de Brignac е марка шампанско, произведено в ограничени количества по традиционен и изцяло ръчен метод от Фамилия Катие, десет поколения собственици на лозя за шампанско от 1763г.

6. „Нощна красавица“ е романтичното название на растението Мирабилис – цветовете му се отварят привечер или при облачно време.

7. Patek Philippe са най-скъпата марка швейцарски часовници, като най-скъпият им модел е на стойност 2,9 милиона долара, а друг техен модел е първият часовник, носен на луната.

Published by

Йоана Вълчева е български писател, автор на романтични трилъри. Нейни романи са "Съвест" (2016г.), "Пегол" (2017г.) и "Пратеник на Полумесеца" (2020г.).