Откровено за представянето на книга

Като читател съм присъствала на много представяния на книги и когато самата аз написах роман, възникна въпросът дали трябва да направя такова и аз. Чувствата ми бяха смесени, тъй като този тип събития, въпреки любовта ми към четенето, ми се струваха скучни и някак изостанали във времето. Освен това постоянно си казвах, че едва ли ще мога да събера повече от десет човека.

И поради тези две основни причини, първоначално, нямах никакво намерение да се захващам с подобно начинание. Казах си, че ако някога направя представяне на моя книга, то ще бъде след много години, когато вече съм достатъчно известна, за да не се притеснявам колко хора ще дойдат. Надявах се тези хора да са ми толкова големи фенове, че да изтърпят досадното говорене, за да си вземат автограф от мен.

И в онзи момент не съм била по-далеч от истината.

Няколко месеца по-късно мнението ми се промени коренно – осъзнах, че премиерата на книга не е задължително да бъде скучна. Реших да се престраша и да опитам.

В момента имам две повече от успешни такива събития зад гърба си:

- На представянето на дебютния ми роман „Съвест“ в Бургас дойдоха над 70 души и имах над 40 продадени копия.
- На представянето на втория ми роман „Пегол“ в София дойдоха над 100 души и имах над 70 продадени книги и артикули.

Каква е тайната ми?

Реших да я споделя, защото може би тази статия ще бъде крайъгълният камък за вас. И може би, следвайки съветите ми, ще бележите много по-големи успехи от мен.

1. Прогнозирайте броя на присъстващите.

Едно от най-важните неща е да предвидите приблизително колко хора ще дойдат. Разбира се, няма как да знаете точно, дори и да гледате на карти, да хвърляте боб или да четете всяка сутрин хороскопа си. Но все пак е хубаво да си поставите някаква цел (таргет), който да е максимално реалистичен и който да се опитате да достигнете чрез реклама и промотиране. Защо това е толкова важно – защото без да знаете колко хора очаквате/искате да има, няма как да сте наясно колко голяма зала да търсите.

2. Събиране на оферти за зали.

Какви са критериите, по които да направите избора си:
- капацитет;
- местоположение;
- интериор (дали изглежда добре);
- време на наемане (за колко часа ще ви е необходима);
- цена;
- техника (озвучаване, микрофон, мултимедия – имайте предвид, че обикновено тези екстри се доплащат извън наемната цена);
- брой седящи места – преценете дали искате гостите ви да са прави (тип коктейл) или седнали. Имайте предвид, че според това капацитетът на една и съща зала е различен.
- оферта за кетеринг или пък възможност за собствен кетеринг.
- интернет връзка в залата;
На база на всички тези критерии и определяйки кои са приоритетни за вас, правите своя избор.

3. Организирайте свои приятели, които да ви помагат.

Мислите си, че едва ли има какво толкова да се помага, нали вие сте там и т.н., и т.н. Същото съм си казвала и аз, но още на първата си премиера осъзнах, че авторът няма минутка. Още преди събитието ще ви затрупат с цветя, ще има и журналисти, които ще искат да говорят с вас. А след частта, в която вие и други хора говорите, ще последва опашка за автографи, всеки ще иска да размени няколко думи с вас. Еуфорията и лудницата са големи, така че намерете си верни помощници.

4. Направете програма.

Едно от нещата, които винаги ме е приспивало на представянията на други книги, бе четенето от произведението. Определено не бих го препоръчала на никого, защото:
- Първо, текстът, изваден от контекста, трудно може да впечатли читателите, особено когато се отнася до роман;
- Второ, да ми четат от книгата донякъде разваля удоволствието, което аз бих изпитала, ако си я купя;
- Трето, често да коментира стойността на творбата е поканено някое „знаменито“ име в литературните кръгове, което започва да обяснява за „уникалната смесица от магически реализъм и романтизъм“ постигната от автора. Това не продава!
- Четвърто, всичко това е СКУЧНО.

Затова помислете как да бъде интересно и забавно за вашите читатели и публика. И в двете си премиери съм залагала на личната си история – на това, какво ми е коствало да напиша роман и да го издам, както и кое за мен е било най-интересно от процеса на създаване, какви въпроси съм си задавала, какво е посланието. По този начин присъстващите опознават автора като личност и започват да му симпатизират.

След това е важно да има хора, прочели книгата, които да споделят мнението си и защо според тях и другите трябва да я прочетат. Тук трябва да се внимава говорещият да не издаде съществени детайли или фрагменти от произведението и сюжета.

Целта на всяка една част от програмата е да заинтригувате и вдъхновите публиката, да ги подтикнете към покупка. Можете да поканите и редактори, издатели и други хора, участвали в реализирането на книгата ви, за да могат те да изкажат също мнението си за вас като автор, като човек или пък да говорят за творбата. И не забравяйте един от най-важните лица – ВОДЕЩИЯТ. Всяко събитие прилича на пътешествие, а водещият е гидът – човекът, който превежда публиката от едно място на друго, действа като спойка, така че отделните части да преминават плавно едно след друго и да се избегне ефектът на накъсване на действието.

5. Презентация.

На представянето на „Съвест“ нямах нужда от такава, но при „Пегол“ определено ми се наложи да ползвам, тъй като романът ми е вдъхновен от истински събития, за които исках да разкажа и да изложа факти. Освен това пуснах и клип, в който се демонстрира изобретението, вдъхновило сюжета. Дори в наетата от вас зала да няма нужната техника или пък тя да е доста скъпа, винаги можете да намерите някой познат, който да притежава мултимедиен проектор. Екранът за него може да се наеме от специализирана фирма и струва само 20 лв.

6. Игри с публиката.

Винаги включвам игра или томбола в програмата, чрез която раздавам безплатни екземпляри от новия си роман. По този начин създавате празнична и весела атмосфера, а също правите подаръци към читателите.

7. Коктейл.

При първата си премиера имах голямо колебание дали да има коктейл. В крайна сметка с екипа ми решихме да направим такъв в края на събитието. Определено това беше правилният избор! Така много по-лесно публиката се задържа в залата след като представянето на книгата приключи. Докато хората изчакват опашката за книги или автографи да намалее, вместо да се почувстват неловко и да предпочетат да си тръгнат, имат възможност да поговорят помежду си на по чаша вино или вода. Освен това се оказа, че осигуряването на напитки изобщо не е скъпо.

8. Благодарете.

Да, това е вашият миг, моментът на слава, когато светлините са право във вас, когато мечтите ви се сбъдват. Но спомнете си, че не сте стигнали до този връх сами, а е имало хора, които са ви помагали, подкрепяли са ви, които също са вложили професионални умения и време във вашето произведение. Сега е моментът да бъдете признателни и да им благодарите. Повярвайте ми, те също заслужават част от блясъка и славата и ако им ги дадете, няма да го забравят.

DST_1361
DST_1398
DST_1407

9. И, разбира се, съберете публиката.

Колкото и добре организирано и бляскаво събитие да сте подготвили, без хора на него, то е обречено на провал. Затова използвайте вече събраната си аудитория, профилите си в социалните мрежи, емейл маркетинг, реклама, за да може да научат колкото може повече хора за вашата премиера. Ето и няколко точки, по които да помислите:
- Страница за събитието в сайта ви (ако имате такъв);
- Създаване на евент във фейсбук;
- Постове в профилите ви в социалните мрежи за предстоящото събитие (фейсбук личен профил, фейсбук бизнес страница, инстаграм, ютуб и т.н.);
- Реклама във фейсбук, инстаграм.
- Изпращане на емейли до базата ви с контакти, ако сте събрали такава;
- Поканете известни личности или хора, познати в литературните кръгове;
- При възможност участвайте в радио и тв предавания;
- Използвайте партньорствата си с различни сайтове или други фейсбук страници за книги, които да напишат статия за предстоящата премиера или да споделят информация за нея.

Най-вероятно, въпреки опитите си да съм максимално изчерпателна и структурирана, изпускам нещо. Така че ще съм на разположение за допълнителни въпроси – просто ми пишете.

Един последен съвет от мен – бъдете истински, бъдете естествени, вярвайте в себе си, читателите ви ще го усетят и ще го оценят.

Published by

Йоана Вълчева е български писател, автор на романтични трилъри. Нейни романи са "Съвест" (2016г.), "Пегол" (2017г.) и "Пратеник на Полумесеца" (2020г.).