Борил Богоев – Човек, който иска да пише, а му се налага да работи.

Борил Богоев

Борил Богоев е онлайн предприемач, консултант и лектор. Създател е на редица курсове в областта на дигиталния маркетинг. През 2018-та излиза книгата му "Мъдростите на Борил". Ето какво ни сподели той:

Разкажи ни какъв е Борил Богоев с едно изречение?

Човек, който иска да пише, а му се налага да работи.

Смяташ ли, че българинът чете? Защо?

Въпросът е, „Какво чете българинът?“. Не разполагам със статистически данни, но има голяма разлика между четенето на вестник „Шок“ и книги. Също така, ако предположим, че въпросът се отнася за книги, пак има разлика между криминалета, бизнес литература и здравословно хранене.

Споделям само лично мнение, но смятам, че българинът чете. Чете по навик, защото така са го учили в училище. Чете, защото трябва да помага на децата с домашните. Чете, за да се забавлява. Чете, за да се образова.

Не знам за повечето българи, но моите приятели четат много. Някои от тях – ежедневно. Обикновено темата е бизнес, маркетинг, личностно развитие, тоест – инвестират в себе си. Не мога да кажа дали четат художествена литература, но не-художествена – определено.

А какъв читател е Борил?

По различни причини, Борил е един стихиен читател. Има периоди, в които не чета почти нищо, но като ме „удари“ липсата, се хвърлям и чета почти денонощно. Не е много здравословно като подход, но засега, това е реалността.

Борил Богоев, един от авторите в "България чете"
В края на 2018 и началото на 2019 ти участва в 5-месечното предизвикателство „България чете“. Каква беше причината да се включиш?

За мен книгите и четенето са много важно нещо. Голяма част от моите възгледи за света и характер, качества и умения са формирани от книгите, които съм прочел. По време на Предизвикателството, споделих някои от тези книги. А причината да се включа беше, че исках, с каквото мога, да подпомогна, вдъхновя и подтикна аудиторията да чете повече и по-качествени книги и единственото, което можех да предложа беше личен пример.

Според теб какви бяха резултатите от кампанията? Какво успяхте да постигнете за тези 5 месеца?

Нямам точна статистика, но се надявам, че ефектът е бил вдъхновение и приобщаване на повече хора към редовното четене на качествени книги.

Би ли се включил в следващи формати на „България чете“?

С най-голямо удоволствие.

Ти си автор на прекрасна книга. Какви са основните послания в нея?

Благодаря. „Мъдростите на Борил“ е цялата изтъкана от послания, но ако трябва да ги обобщя в три основни „внушения“, бих казал:
„Погрижи се за себе си и се наслаждавай на живота. Давай повече, отколкото ще получиш. Имай мечти, по-големи от личната консумация и ги преследвай, докато ги реализираш.“

Борил Богоев - интервю
Ако можеш да се върнеш назад, когато тъкмо си стартирал с писането, какъв съвет би си дал?

Да пиша повече. Да пиша всеки ден. Да пиша дори, когато не ми се пише. Наскоро си направих една проста сметка. През последните 20 години, в които се канех и най-накрая „сглобих“ една книга, ако бях писал по 1 страница на ден, само по една страница, сега щях да съм „произвел“ 7300 страници. Ако приемем, че една средна книга е около 250 страници, то щях да съм написал не една, а 29 книги.

Какво според теб е състоянието на съвременната българска литература? Възможно ли е скоро да се радваме на роден роман със световна слава?

През последните години забелязвам ясен ръст на броя издадени книги от български автори – художествени и не-художествени. Някои от книгите се продават доста добре и то – на българския пазар. За мен това е обнадеждаващо и много вдъхновяващо. Разбира се, че скоро ще можем да се радваме на световен роман със световна слава. Не е невъзможно – не само американски писатели издават бестселъри.

От доста години се занимаваш с дигитален маркетинг. Сподели няколко ценни съвета за промотирането на една книга.

Ето няколко важни фактора за успеха на дадена книга, както съм ги описал в една от статиите в блога си:
● Фактор № 1: Ниша + Страст
● Фактор № 2: Практически опит и реални познания
● Фактор № 3: Предварително подготвена аудитория от последователи
● Фактор № 4: Интегритет
● Фактор № 5: Професионално оформление на книгата
● Фактор № 6: Самоиздаване
● Фактор № 7: Масивно промотиране

Бърз куиз. Коя е първата биографична книга, която ти идва наум? Препоръчваш ли я?

„Свръхбогатите“ - всъщност това е серия от истории на най-богатите фамилии от зората на капитализма. Тя беше много вдъхновяваща за мен и определено я препоръчвам. Иначе, може и странно да звучи, но не обичам да чета биографии. Може би, пък, не съм намерил „правилната“.

Published by

Йоана Вълчева е български писател, автор на романтични трилъри. Нейни романи са "Съвест" (2016г.), "Пегол" (2017г.) и "Пратеник на Полумесеца" (2020г.).