Николай Пеев: Старая се винаги да адресирам актуални въпроси и проблеми от заобикалящия ни свят.

Ники Пеев

Николай Пеев е автор на романите "Денят на инвикта" (2016) и "Интервюто" (2018), участник е в първото издание на "България чете" като гостуващ писател. Ето какво ни сподели:

Разкажи ни какъв е Николай Пеев с едно изречение?

Юрист и реалист през деня,
мечтател и писател вечерта.

Смяташ ли, че българинът чете? Защо?

Наблюдава се следното интересно явление: тези, които четат, четат наистина много книги и редовно. Хубав навик, който са изградили сами за себе си през годините. От друга страна има наистина много хора, които казват, че нямат време да четат. Истината е, че „апетитът идва с яденето“... точно както и четенето – с книгите.

А какъв читател е Николай?

Страстен. Разбира се, тъй като човек гласува с най-ценната си валута към една книга – времето си – внимателно избирам четивото, с което да го прекарам.

В края на 2018 и началото на 2019 ти участва в 5-месечното предизвикателство „България чете“. Каква беше причината да се включиш?

Вярвам, че по този начин посланието да популяризираме българските автори и да предадем посланията им ще достигне до повече читатели и ще провокира техния интерес.

Николай Пеев - интервю
Според теб какви бяха резултатите от кампанията? Какво успяхте да постигнете за тези 5 месеца?

Вярвам, че е изпълнила целта си. Ако говорим за литература – да напредна с работата по третата ми книга, която се оказа и най-амбициозният проект, по който съм работил до момента.

Би ли се включил в следващи формати на „България чете“?

С най-голямо удоволствие, ако получа покана.

Ти си автор на прекрасни творби. Какви са основните нюанси, които искаш читателят да улови?

На първо място, радвам се и благодаря, че ги възприемаш като такива.
На следващо... книгите ми „Денят на инвикта“ и „Интервюто“ носят много различен заряд и послания.

С „Денят на инвикта“ разглеждам един идеалистичен свят и едно по-светло бъдеще, което е станало възможно, защото хората са били задружни и са получавали прогресивна насока за своето развитие.
В „Интервюто“ адресирам съвременни и по-належащи въпроси като екология, икономика, силата на корпорациите, развитието на обществото, престъпността... тонът на книгата е много по-мрачен и е в силен контраст с първата.

Третата ми книга ще се фокусира върху отношенията между група хора и възможността им за работата в екип, поставени в екстремни условия на оцеляване.
Старая се винаги да адресирам актуални въпроси и проблеми от заобикалящия ни свят, без значение от жанра, в който пиша.

Николай Пеев - Денят на инвикта
Николай Пеев - Интервюто
Ако можеш да се върнеш назад, когато тъкмо си стартирал с писането, какъв съвет би си дал?

До 2013-2014 г. българските автори не бяха фаворитизирани от издателствата така, както сега. Беше точно моментът, когато завърших книгата си „Денят на инвикта“, имах корици, илюстрации, всичко. Издателствата обаче отказваха да я издадат. Беше обезсърчаващо и оставих реализирането на тази мечта за „някой друг, по-светъл ден“. Направих пауза за около година, преди нещата да потръгнат отново и „Денят на инвикта“ най-после да види бял свят /което се случи в края на 2016г./.
Съветът, който бих си дал, е да не „губя“ онази „писателска година“ и да не спирам да пиша.

Какво според теб е състоянието на съвременната българска литература? Възможно ли е скоро да се радваме на роден роман със световна слава?

Чета много и в последно време попадам на доста добри произведения на български автори. Стилът на някои от тях не отстъпва по нищо на колегите ни по перо от чужбина.
Ако това се случи, вероятно ще съм на първия ред и ще чакам търпеливо автограф от автора на книгата.

Какво е да си писател в България? Има ли съдействие от държавата, издателствата и какво трябва да се подобри според теб?

На първо време е добре да дефинираме, какво изобщо е да бъдеш писател.
Ако от време на време пишеш за удоволствие – никак не е трудно.
Ако човек иска да напише нещо, за да го сподели с близки и приятели – също е лесно, бързо и достъпно.
Ако обаче искаме да пишем професионално, да работим с редактори, коректори, художници, тестови читатели, издателства, критици, разпространители, книжарници, доставчици и за капак да превъзмогнем егото си, за да се редактираме и целта ни е да създадем един наистина качествен продукт... да, това е трудно. А относно съдействието – няма как човек да получи съдействие от когото и да било, преди да е готов да се заеме сериозно с гореизложеното. После става една идея по-лесно.

Бърз куиз. Коя е най-бързо прочетената от теб книга?

Тази, която притежава оригинални идеи и при която авторът е слушал редактора си.

Published by

Йоана Вълчева е български писател, автор на романтични трилъри. Нейни романи са "Съвест" (2016г.), "Пегол" (2017г.) и "Пратеник на Полумесеца" (2020г.).