Спасимир Тренчев: Четенето носи удоволствие, но и помага да изградиш по-силна връзка с въображението.

Спасимир Тренчев - интервю

Спасимир Тренчев е автор на романите "Апартаментът" (2000), "Плажен масаж" (2014), "Тих мрак" (2017), "Заветът на Орфей" (2019). Участник е в първото издание на "България чете" като гостуващ писател. Ето какво ни сподели:

Разкажи ни какъв е Спасимир Тренчев с едно изречение?

Разказвач на невидимото, който се опитва да улови пъзела на света.

Смяташ ли, че българинът чете? Защо?

Относително е, но не копирам Айнщайн. Познавам много четящи и много нечетящи. И все пак, няма да си кривим душата, четенето е процес, който бележи спад в световен мащаб. Но все ми се струва, че кривата ще се промени.

А какъв читател е Спасимир?

Разнообразен, понякога не особено постоянен. Има моменти, когато чета по няколко книги наведнъж. През последните години чета предимно нехудожествена литература, която разширява светогледа ми и обогатява сюжетите за някои от текстовете, които пиша.

В края на 2018 и началото на 2019 ти участва в 5-месечното предизвикателство „България чете“. Каква беше причината да се включиш?

Хареса ми идеята. С участието ми реших, че мога да допринеса поне мъничко към капанията за четене и да обърна внимание на моите приятели и познати да посегнат към някоя и друга книга.

Заветът на Орфей - книга
Според теб какви бяха резултатите от кампанията? Какво успяхте да постигнете за тези 5 месеца?

Честно казано не успях да забележа нещо грандиозно, може би защото хората си падат предимно по скандални неща. Но забелязвах приятели, които споделяха какво са прочели. Дали е заради кампанията, не знам, но е хубаво да се провеждат такива начинания. Аз лично тогава бях зает с писането на романа “Заветът на Орфей“ и в същото време четях информация, свързана с темата 🙂 .

Би ли се включил в следващи формати на „България чете“?

Разбира се.

Ти си автор на прекрасни творби. Какви са основните нюанси, които искаш читателят да улови?

Четенето носи удоволствие, но и помага да изградиш по-силна връзка с въображението. Ще ми се читателят не просто да си представя образите, но и да надгражда света от прочетеното, да се опитва да намери отговорите в тези творби, защото всяка ценна творба задава въпроси. А най-вече ми се иска да си представи живота на персонажите след като затвори последната страница.

Спасимир Тренчев - статия
Ако можеш да се върнеш назад, когато тъкмо си стартирал с писането, какъв съвет би си дал?

И да го дам, невъзможно е да не се влияеш от авторите, които четеш, от начина ти на изграждане на светове и всичко останало в тях. Трудно е, защото човек обикновено е свикнал да дава съвети на останалите 😀 . Но сещам се за едно нещо – пиши и не мисли за граматика или за изказа на героите си, а се потапяй с всичките си сетива в написаното. Така твоят свят ще стане истински. Влез в света, който създаваш и го остави да те променя, после изглаждай текста. Или с една дума – първо пиши, после редактирай.

Какво според теб е състоянието на съвременната българска литература? Възможно ли е скоро да се радваме на роден роман със световна слава?

Напълно възможно. Но не знам кой ще бъде първият – твоят или моят 😀 .

Какво е да си писател в България? Има ли съдействие от държавата, издателствата и какво трябва да се подобри според теб?

Изключително трудно, неблагодарна работа. Макар и с известни разлики, мисля, че напоследък в цял свят е така. Заплащането. То е толкова ниско, че ти нямаш възможност да се вглъбиш достатъчно в твоя свят. Мисленето за битови неща изяжда по-голяма част от съзнанието ти, докато на повечето места по света хората са малко по-свободни в това отношение. Тук авторите нямат възможност да се вглъбят достатъчно в текстовете си и затова някак не успяваме да блеснем на международната сцена.

Бърз куиз. Коя е книгата, която никога не ти омръзва да препрочиташ?

Интересното е, че нямам книги , които да препрочитам, но от време на време отварям различни книги, защото се сещам, че там е било написано нещо, което искам да усетя отново.

Published by

Йоана Вълчева е български писател, автор на романтични трилъри. Нейни романи са "Съвест" (2016г.), "Пегол" (2017г.) и "Пратеник на Полумесеца" (2020г.).