Стефана Белковска: Работата, постоянството и вярата в себе си, винаги водят до успех

Стефана Белковска - интервю

Стефана Белковска е автор на романите "Чаках точно теб", „Завинаги ти“ и „Остани“, определени от читателите като необикновени любовни истории, както и на новелата „Любов в Хавана“. Ето какво ни сподели тя:

Разкажи ни каква е Стефана Белковска с едно изречение?

Стефана Белковска е писател, мечтател, пътешественик и вярващ в доброто и красотата във всеки един ден!

Смяташ ли, че българинът чете? Защо?

Българинът чете и то много повече през последните години. Смятам, че сюжетните истории, разказани в книгите, му носят не само бягство от ежедневието, но и познания, нов свят и мечти.

А какъв читател е Стефана?

Не много добър. 🙂 Обичам да чета книги за личностно развитие основно.

В края на 2018 и началото на 2019 ти участва в 5-месечното предизвикателство „България чете“. Каква беше причината да се включиш?

Причината бе поканата на Йоана да участвам в предизвикателството и аз я приех с удоволствие.

Книги Стефана Белковска
Според теб какви бяха резултатите от кампанията? Какво успяхте да постигнете за тези 5 месеца?

Успяхме да постигнем по-голяма публичност на идеята, че България наистина чете и да достигнем до нови читатели и да обменим мнения за литературата в днешни дни.

Би ли се включила в следващи формати на „България чете“?

Разбира се.

Ти си автор на прекрасни творби. Какви са основните нюанси, които искаш читателят да улови?

Красотата на всичко, което ни заобикаля. Любовта във всичките й измерения – не само розовата, но и онази, която понякога боли. Умението да прощаваме, да израстваме, да се развиваме емоционално и психологически. Да не обвиняваме другите, да виждаме света през очите на всички, не само нашите. Бих искала читателят да влезе в един нов поглед на нещата, който разкрива една по-широка перспектива на мислене и усещане на всичко, което ни се случва и заобикаля.

Стефана Белковска - интервю за България чете
Ако можеш да се върнеш назад, когато тъкмо си стартирала с писането, какъв съвет би си дала?

Да започна още по-рано, да не се отказвам и да не се страхувам! И че мога да го направя!

Какво според теб е състоянието на съвременната българска литература? Възможно ли е скоро да се радваме на роден роман със световна слава?

Състоянието е повече от добро, за три години, от както аз пиша и издавам, нещата се промениха много – вече има много издателства, които издават нови български автори, хората пък започнаха да пишат и да бъдат достатъчно смели да публикуват творбите си. Аз смятам, че вече има достатъчно заглавия, които могат да се сдобият със световна слава, така че е само въпрос на време това да се случи.

Какво е да си писател в България? Има ли съдействие от държавата, издателствата и какво трябва да се подобри според теб?

Не, няма. 🙂 За съжаление всичко зависи от нас самите. Ако издаваш първата си книга без никой да знае името ти, е трудно, но работата, постоянството и вярата в себе си, винаги водят до успех. Според мен би било добре повечето издателства да обърнат внимание на новите автори, а държавата може би също да съдейства за тези нови творби.

Бърз куиз - препоръчай ни твое любимо четиво за ваканциите.

Любов в Хавана. 🙂 Джобен формат, влизащ в ръчния багаж!

Published by

Йоана Вълчева е български писател, автор на романтични трилъри. Нейни романи са "Съвест" (2016г.), "Пегол" (2017г.) и "Пратеник на Полумесеца" (2020г.).