5 безценни съвета, ако работиш от вкъщи

5 безценни съвета, ако работиш от вкъщи

Пореден ден от извънредното положение в България. Много хора са преминали към работа от дома и предполагам, че за някои от вас, това е напълно ново изживяване.

Липсва времето, в което пътувате към работното си място и което реално ви позволява да се настроите от една вълна на друга. Вместо това сега просто включвате компютъра си и се озовавате в „офиса“, преди още да сте си допили кафето. През деня има стотици неща край вас, които постоянно отвличат вниманието ви. Освен това не сте сами – живеете със съквартирант, съпруг/а, деца.

Границата между професионален и личен живот започва да се размива, защото и двата се „случват“ на едно и също място, с едни и същи хора. Как да оцелеете в този нов свят?

Тук идва моята роля. Като писател съм попадала многократно в джунглата, наречена „хоум офис“ и то по собствена воля. Първите пъти на мен също не ми е било лесно да се справя с дебнещите „опасности“, но постепенно изградих няколко модела, с които всичко това е по-лесно.

1. Без пижами.

Повечето от нас се изкушават да останат по пижамите си и да работят от дивана или дори от леглото, a после се чудят защо стават разсеяни, дори мързеливи. Проблемът е, че за подсъзнанието ни те са символ на времето за почивка. Съответно за да се настроим за работа, хубаво е да направим нашите обичайни „приготовления“ - да се преоблечем, макар и с удобни, по-небрежни дрехи, да си направим кафе. Дамите могат дори да се гримират леко, например да нанесат само спирала, а за мъжете подобен ритуал може да е бръсненето. Повярвайте ми ще се почувствате много по-свежи и готови да посрещнете деня.

2. Създайте си график.

Важно е да си зададете точни часове за начало и край на работния ден и както когато отивате в офиса, да ги спазвате и да не закъснявате. Също така е полезно да структурирате задачите си – с какво ще започнете, кое е по-приоритетно и кое може да оставите за края на деня, когато вече ще сте по-изморени. Освен това не забравяйте да си правите почивки – това, че сте си вкъщи, не означава, че нямате нужда. Може да определите 2-3 по-кратки, колкото да станете от стола, да се раздвижите и задължително си оставете час за „обедна почивка“. Много често хората, работещи от дома, пропускат обяда, твърде улисани в работа. Не го правете – не е здравословно. За да не се чудите какво да хапнете, полезен навик е да си приготвяте храна от предишния ден.

3. Изберете най-подходящото място за работа в жилището ви.

Ако имате бюро, чудесно, ако не - трапезната маса също върши работа. Освен това е хубаво да е достатъчно светло, например близо до прозорец или пък с добро осветление. Също изберете стол, който да ви е наистина удобен, защото ще стоите дълго на него. Може да добавите възглавница зад гърба си, така че да ви държи изправени.

4. Къде са границите на твоето пространство?

Това, че работиш от вкъщи, не означава, че си вкъщи. Затова ако имате „компания“ у дома – съквартиранти, родители, братя и сестри, съпрузи, деца, уведомете ги за „работното си време“ и че докато то трае, трябва да спазват определени правила. Например, да не влизат в стаята ви или ако го правят, да пазят тишина. Кога могат да привлекат вниманието ви, кога – не. Какво би ви дразнило и разсейвало?

5. Изкушения дебнат зад всеки ъгъл.

Дали да не хвърля око на онзи филм, който дават по телевизията? А защо да не почета няколко страници от книгата, която започнах вчера и ми стана толкова интересна? Какво ли качват в социалните мрежи?
Знам, че е трудно, но се опитайте да ограничите всичко това – скрийте дистанционното в някой далечен шкаф, изключете личния си телефон или пък ако очаквате важни обаждания на него, спрете уай фая и мобилните данни. Всички тези удоволствия няма да избягат, просто ги отложете за по-късно.

Published by

Йоана Вълчева е български писател, автор на романтични трилъри. Нейни романи са "Съвест" (2016г.), "Пегол" (2017г.) и "Пратеник на Полумесеца" (2020г.).