Мартин Колев: Всяка вечер, в която избираме четивото пред екрана, е една малка победа.

Мартин Колев - автор на поредицата "Софийски магьосници"

Мартин Колев е автор на два сборника с разкази "Кучето на терасата" (2009) и "Микро" (2016), но повечето български читатели го познаваме с романите "Софийски магьосници" (2017), "В сърцето на Странджа" (2018) и "Вещиците от Витоша" (2019). Ето какво ни сподели той:

Разкажи ни какъв е Мартин Колев с едно изречение?

Мартин Колев е роден през 1989 г. в Бургас и изпитва недоверие към хора, способни да се опишат в едно изречение.

Смяташ ли, че българинът чете? Защо?

Не виждам полза от подобни генерализации. Със сигурност българинът ‒ а също и „младият човек“, „съвременният човек“ и т.н. ‒ не чете толкова, колкото би могъл. Денонощието продължава да си е 24 часа, а нещата за правене се множат. Всяка вечер, в която избираме четивото пред екрана, е една малка победа.

А какъв читател е Мартин?

Хаотичен.

В края на 2018 и началото на 2019 ти участва в 5-месечното предизвикателство „България чете“. Каква беше причината да се включиш?

Идеята ми хареса. Една такава инициатива също е малка победа.

Мартин Колев
Според теб какви бяха резултатите от кампанията? Какво успяхте да постигнете за тези 5 месеца?

Като че ли най-ползотворната част бяха дискусиите на книги в социалните мрежи. Такива диалози ‒ на цивилизован език, между добронамерени хора със сродни интереси ‒ действат доста обнадеждаващо.

Би ли се включил в следващи формати на „България чете“?

Може би.

Ти си автор на прекрасни творби. Какви са основните нюанси, които искаш читателят да улови?

Благодаря. Основните нюанси се менят от книга на книга, но в никакъв случай не се стремя да ги „вменя“ на читателя. Всеки прочит преобразява книгата и често основните нюанси за четящия се оказват доста различни от очакваните ‒ то в това е и част от очарованието.

Мартин Колев - Софийски магьосници
Ако можеш да се върнеш назад, когато тъкмо си стартирал с писането, какъв съвет би си дал?

Не бих си дал съвет. Развитието на творчески глас минава през задължителни етапи и не търпи лесни формули. А и младежкото ми „аз“ не би приело съвет от никого, дори от самия себе си.

Какво според теб е състоянието на съвременната българска литература? Възможно ли е скоро да се радваме на роден роман със световна слава?

Обещаващо. Съвременната ни литература е сцена за развитие на разнородни процеси ‒ не всичките положителни, разбира се. Не знам за световна слава, но доста наши автори привличат интерес зад граница: Георги Господинов, Илия Троянов, Капка Касабова, Здравка Евтимова, Димитър Динев и пр.

Какво е да си писател в България? Има ли съдействие от държавата, издателствата и какво трябва да се подобри според теб?

Скоро четох, че само един представител на знаменития кръг „Мисъл“ се е издържал с писане ‒ не Яворов, не Славейков, а Петко Тодоров, който всъщност произхожда от заможно семейство. Като че ли обстоятелствата на писателското поприще не са се променили особено с времето. Много неща ми се ще да се подобрят, но това не променя обективната комплексност на ситуацията.

Бърз куиз: любима приказка

„Хензел и Гретел“

Published by

Йоана Вълчева е български писател, автор на романтични трилъри. Нейни романи са "Съвест" (2016г.), "Пегол" (2017г.) и "Пратеник на Полумесеца" (2020г.).