Теория на Мотивацията или силата на малките стъпки

Мотивацията

Всеки би могъл да бъде успешен. Това не е привилегия само за избрани, а е достижимо за всички нас.

Няма нищо специално в успешните хора - те не са по-талантливи от теб, по-способни от теб, по-големи късметлии от теб. Единствената разлика е, че те правят малки стъпки всеки ден (без изключение), за да се приближат още повече и още повече до целта си.

Точно като теб, те се чувстват объркани, претоварени, неудовлетворени, разочаровани и в дадени моменти губят мотивацията си като всички останали.

Но въпреки това те продължават да действат, защото знаят, че мотивацията всъщност е дисциплина.

Мотивацията не е усещане, което просто се появява и изскача вътре в тях. Мислиш ли, че най-добрите атлети в света се събуждат сутрин и си казват „Нямам търпение да тренирам цял ден!“? Напротив, те са точно като теб и обожават да имат няколко допълнителни часа сън или пък време да погледат любимото си телевизионно предаване. Просто тяхното желание да постигнат целта си им дава силата да бъдат дисциплинирани.

Истината е, че никой не се чувства мотивиран на 100% през цялото време.

Обикновено, когато първоначалната мотивация от идеята или желанието ни спадне, започваме да усещаме отчаяние. И за да не правим действията, които трябва да направим, ние просто си измисляме оправдания. Тези оправдания могат да бъдат най-различни и винаги ни звучат правдоподобно.

Мотивацията или силата на малките стъпки

Истината е, че трябва да действаме, дори когато не се чувстваме мотивирани, когато сме изморени, когато сме притеснени, когато сме объркани, когато нямаме време – просто трябва да го направим въпреки всичко.

Повечето хора си мислят, че съществува тайна формула за успеха, която другите знаят, а те не, или пък просто чакат „попътния вятър“, но всъщност всичко това е заблуда и поредното извинение.

Да останем мотивирани толкова често, колко можем, е въпрос на дисциплина и фокус. Трябва да си подготвен да работиш здраво, защото няма бягане от това или пряк път към мечтите.

Има цитат, който много харесвам, и той е: „Успехът е да прекараш няколко години от живота си така, както повечето хора не биха, за да прекараш останалата част от живота си така, както повечето хора не могат.“

Затова, когато решите да се предадете, когато сте разочаровани, когато просто не знаете как да продължите, си спомнете една много освобождаваща поне за мен истина:

Спрете да се заблуждавате, че трябва да бъде лесно, защото не е!

Нека направим избора си точно сега! Задай си следните въпроси:
Ще продължавам ли, дори когато е трудно, дори когато съм притеснен, дори когато се чувствам 0% мотивиран?
Готов ли съм да ставам рано, да работя до късно, да зачеркна всичките си оправдания, умора и несигурност?
Или ще се откажа?

Направи избора си сега и поеми отговорност за живота си.

Published by

Йоана Вълчева е български писател, автор на романтични трилъри. Нейни романи са "Съвест" (2016г.), "Пегол" (2017г.) и "Пратеник на Полумесеца" (2020г.).